När vulkanen Fagradalsfjall fick ett utbrott på Island i mars kliade det i direkt i Bastian Werners fingrar. Stormjägaren och väderfotografen från södra Hessen vill inte missa skådespelet och tar första bästa tillfälle i akt efter lockdown att dokumentera det sällsynta naturfenomenet.
Som väderfotograf jagar Bastian Werner faktiskt åskväder och orkaner. Men när han i mars hörde att det pågick ett vulkanutbrott i södra delen av bergskedjan Fagradalsfjall på den isländska halvön Raykjanes tvekade inte Tamron-ambassadören och flög dit tillsammans med en kollega. "Området är ett av de mest geologiskt aktiva områdena och det har inte förekommit något vulkanutbrott där på 800 år", rapporterar han. "Myndigheterna stängde inte området för besökare, så vi kunde komma inom 1,5 meter från den 800 grader heta lavan som nyss strömmat ut ur vulkanöppningen."
Det hela är inte ofarligt. Bastians kollega fick mindre brännskador när han gick lite för nära den glödande klippan för att ta en bild. Och drönaren, som de båda fotograferna lät cirkla över lavaflödet på låg höjd, blev efteråt lite kokt på undersidan här och där. Tamron-objektivet som Bastian tog med sig överlevde uppdraget oskadat.
"Den största faran var dock inte värmen eller de lavaklumpar som stänkte ut ur kratern, utan de ofattbart stora mängder koldioxid som kommer ut ur jorden", förklarar Bastian. "Om koncentrationen av gasen är för hög kan man kvävas av den inom några få minuter. Så vi kunde bara ta bilder när vinden blåste de giftiga gaserna bort från oss."
Stormjägaren Bastian var så entusiastisk över synen av det eldsprutande bergsmassivet att han gärna skulle vilja flyga dit igen. "Under sommarmånaderna är det polardag på Island och ljusförhållandena är inte idealiska", säger Bastian. "Men från och med hösten kommer de vackra kontrasterna mellan glödande lava och omgivningen att skapas igen." Senast då är han fast besluten att fotografera hela skådespelet igen.
Bastian Werner
Bastian Werner är stormjägare och väderfotograf. Han ägnar sitt liv åt väderhändelser på vår planet, som han fångar på bild och film. Han förmedlar sina omfattande kunskaper i sin bok "Photographing with wind and weather" och i sin blogg.
Webbsida: www.bastianw.de