Teknik i korthet – ljusstyrka vinner

Avancerade fotografer föredrar att använda ljusstarka objektiv eftersom de har ett antal viktiga fördelar. Det här är en översikt över hur bländare fungerar.

Foto: Oliver Güth

När du bläddrar i Tamrons objektivkatalog kommer du gång på gång att stöta på en term: luminositet. Det betraktas allmänt som ett tecken på kvalitet hos fotografiska objektiv. Ju högre ljusstyrka, desto högre kvalitet på det optiska systemet. Alla som fotograferar med en viss standard kommer att uppskatta fördelarna med snabba zoomobjektiv och fasta brännvidder. Men vad exakt menar vi när vi talar om snabbhet?

På den här sidan hittar du svar på de fem viktigaste frågorna om snabbhet hos fotografiska objektiv.

 

1. Vad betyder ljusstyrka egentligen?

Termen ljusstyrka kommer från fotometri, där den används för att mäta ljusstyrkan hos olika ljuskällor. När det gäller objektiv betyder ljusstyrka dock den största möjliga öppningen (öppen bländare). En stor bländare (t.ex. F/2,8 eller F/1,8) är därför synonymt med en hög ljusstyrka, även om det inte finns någon fast definition. Till exempel anses en bländare på F/5,6 vara snabb för vissa objektiv.

2. Varför är det viktigt med en stor bländare?

Fotografering är inte möjlig utan ljus. Det är först när tillräckligt många ljusstrålar faller på sensorn som kameran kan skapa en bild. Snabba objektiv – som termen "snabb" antyder – erbjuder en avgörande fördel: deras stora bländare släpper in mycket ljus. Detta innebär att fotografier kan tas i skymning och inomhus med en kortare slutartid.


Foto: Sally Hateswing. SP 35mm · F/1.4 · 1/800 s · ISO 100

3. Vilka är fördelarna med svagt ljus?

När mer ljus faller på sensorn är det möjligt med kortare slutartider. Bilderna blir skarpare. Bländare F/2,8 möjliggör till exempel en slutartid som är fyra gånger snabbare än bländare F/5,6 vid samma ISO-värde, till exempel 1/250 s i stället för 1/60 s. För det första förhindras suddiga bilder och för det andra kan snabba rörelser frysas knivskarpt.


Foto: Luke Stackpoole. 70-200mm vid 200 mm · F/2.8 · 1/1000 s · ISO 500

4. Hur hjälper en stor bländare mig med kompositionen av bilden?

I nästan alla foton ska ett visst område i bilden dra till sig uppmärksamhet. Därför ligger fokus vanligtvis på detta område, medan resten av bilden är suddig i större eller mindre utsträckning. En stor bländare gör det möjligt att begränsa fokusplanet till ett mycket litet område, till exempel i ett porträtt med fokus på ansiktet eller ögonen. Bakgrunden suddas då ut på ett attraktivt sätt ur fokus. Detta är exakt vad som avses med bokeh-effekten.

5. Har en stor bländare nackdelar?

En stor bländare innebär oundvikligen en motsvarande stor objektivdiameter. Särskilt snabba teleobjektiv är vanligtvis något tyngre och större. Avancerad optisk teknik och specialglas gör dock att objektiven i allmänhet blir alltmer kompakta och lättare. Till exempel väger 70-180mm F/2.8 Di III VXD endast 810g - SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2, som är några år äldre, väger 1485g.


Foto: Oliver Güth. 24-70mm vid 35 mm · F/4.5 · 1/160 s · ISO 250

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.

©2024 Focus Nordic AB