Vill du göra videoinspelningar med dina Tamron-objektiv? Inga problem. De nya kompakta modellerna för spegellösa systemkameror är idealiska för videofilmning. Här är tips från Krolop & Gerst för en lyckad start i ämnet rörliga bilder.
Innan du gör din första film är det bäst att först bekanta dig med grunderna för video och kamerans videofunktioner. Detta startar med tekniken för kameraarbete hela vägen till de rätta kamerainställningarna. Det finns andra saker att tänka på vid videoinspelningar än när man tar foton.
Naturligtvis spelar objektivet också en viktig roll. Även om upplösningen är lägre vid videofilmning är kraven på den optiska konstruktionen och den tekniska utrustningen desto högre. Med Tamron-objektiv har du allt du behöver för imponerande videofilmer. Det är bäst att ha kamera och objektiv till hands när du läser detta. På så sätt kan du pröva de enskilda stegen och funktionerna direkt. Ha det så kul!
1. Håll kameran stadig
Om du vill ha professionella videoinspelningar bör du undvika ryckiga kamerarörelser eller snabb zoomning. Annars kommer tittarna att få känslan av att stå på en skakig båt och blir yra när de tittar på filmen. Ständig zoomning och panorering gör det svårt att fokusera på filmens innehåll. Håll därför kameran så stilla som möjligt när du tar bilden. Den viktigaste grundregeln att börja med: Flytta bara kameran tillsammans med motivet! Följ rörelsen genom att dra kameran med dig eller genom att själv följa motivet med kameran. Senare kan man göra riktade panoreringar eller inzoomningar, t.ex. för att följa en persons blick eller för att fästa åskådarnas uppmärksamhet på en viss detalj.
2. Undvik skakiga bilder
En stadig kameraposition innebär också att du bör utesluta alla former av vibrationer så mycket som möjligt för att undvika att bilden skakar. För att göra detta kan du antingen placera kameran på ett stativ eller, vilket är mer praktiskt, helt enkelt aktivera bildstabiliseringen som effektivt förhindrar fula skakningar i bilden. Spegellösa systemkameror har vanligtvis redan en inbyggd bildstabilisator. Om ditt objektiv har en VC-bildstabilisator bör du aktivera den också.
3. Mycket tyst autofokus
Kameror spelar vanligtvis in ljudet via en inbyggd mikrofon. För att inte spela in störande ljud bör du undvika onödiga kamerainställningar under inspelningen. Du behöver dock inte göra avkall på den snabba autofokusen i det aktuella Tamron-objektivet. VXD- och RXD-tekniken bygger på en fokusmekanism som drivs av en elektrisk linjärmotor. Denna fokuserar inte bara mycket snabbt och exakt på motivet men genererar heller inga driftsljud.
Naturligtvis kan du också fokusera manuellt när du filmar. För att göra detta vrider du helt enkelt objektivets fokusring medan du tar bilden. Se dock till att vrida försiktigt och jämnt.
4. Justera exponeringen korrekt
Precis som vid fotografering kan du justera ljusstyrkan när du filmar. I de flesta fall kan du lita på kamerans automatiska kontroll. Men om du vill skapa bildeffekten själv kan du också ställa in bländare och slutartid för hand.
Med hjälp av bländaren kan du ställa in det önskade skärpedjupet, precis som när du tar foton. Ju mindre bländarvärdet är, desto lägre är skärpedjupet. Dina videor ser mycket professionella ut eftersom bakgrunden är vackert suddig genom bokeh-effekten.
Med exponeringstiden bör du orientera dig om bildfrekvensen. Bildfrekvensen bestämmer slutartiden och den bör vara det dubbla, dvs filmar du i 30 fps så bör du ha en slutartid på 1/60 sekund. På så sätt säkerställs att rörelsesekvenserna ser naturliga ut vid uppspelning. En snabbare slutartid leder till ryckighet, en längre slutartid till suddiga effekter.
När du har ställt in bländare och slutartid kan du balansera exponeringen med hjälp av ISO-värdet. Observera: Om känsligheten blir för hög kan det leda till mycket bildbrus. I det här fallet bör du öppna bländaren lite större. Om bilden fortfarande är för ljus även vid det lägsta ISO-värdet måste du blända ut lite mer i gengäld eller så kan du alternativt använda ett gråfilter.