Varför du ska använda filmobjektiv och hur de skiljer sig från fotoobjektiv

av vår danska ambassadör Claus Andersen

Foto: Claus Andersen / FilmPlus

Vi spenderar ofta pengarna som bäst när vi investerar i objektiv av högre kvalitet. Det är en stor skillnad mellan dyrt och billigt glas. Framför allt gör konstruktionen hos ett bra objektiv skillnad. Mer om det senare. Filmobjektiv är typiskt sett väldigt dyra och tunga jämfört med objektiv för vanlig fotografering. Men varför? Det finns flera anledningar till att det är bra att investera i ett filmobjektiv. Här är några av dem, rankat efter betydelse (min personliga rankning):

  1. Bildkvalitet
  2. Fokus
  3. Hantering
  4. Bländare
  5. Storlek
  6. Konstruktion
  7. Pris

Låt oss ta en titt på var och en:

1. Bildkvalitet

Till att börja med så vill jag krossa myten om ”det bästa objektivet”. Det finns inget ”bästa objektiv”. Det bästa objektivet är det som passar det uttryck och känsla du vill ha i din produktion. Det är kanske ett modernt objektiv eller ett gammalt vintageobjektiv som ger dig det speciella uttrycket. Den här artikeln fokuserar dock på moderna filmobjektiv.

Många säger att bildkvaliteten är en av de stora skillnaderna när de väljer ett filmobjektiv. Men jag vet inte om jag håller med. Det finns inte så stora skillnader mellan ett bra fotoobjektiv och ett filmobjektiv om man tittar på skärpa och bildkvalitet. Men om man är ute efter ett visst uttryck blir det en helt annan sak. Filmfotografer väljer olika filmobjektiv allt efter deras uttryck. Kontrast, skärpa, överstrålning, bländare, etc är viktiga faktorer när de ska välja rätt objektiv. Självklart vet man att glaset och bildkvaliteten är okej när man pungar ut 2 000–3 000 euro för ett filmobjektiv. Alla objektiv i den här artikeln har en upplösning på 8K, vilket innebär att de är en investering även för framtida kameror, oavsett om du har en Super 35, fullformat eller till och med en ännu större sensor. Nedan syns sensortäckningen för Vista Prime-objektiven från Tokina:

2. Fokus

Med ett filmobjektiv har du alltid en väldigt precis manuell fokuskontroll, och det beror på det den höga fokusrotationsvinkeln. Det är en väldigt viktig egenskap hos de flesta filmobjektiven. I praktiken innebär det att du behöver vrida mycket på fokusringen för att ändra fokus från nära till oändlighet. Exempelvis har Tokina Vista en rotationsvinkel på 300°. Det innebär att man kan fokusera väldigt precist. Många moderna fotoobjektiv fokuserar elektroniskt, ”by wire”, vilket gör det svårt med manuellt fokus.

När vi pratar om fokus behöver vi prata om ”focus breathing”. Focus breathing är ett problem som uppstår hos många olika slags objektiv, och det kan i vissa situationer påverka ditt arbete negativt. Focus breathing, ibland även kallat ”lens breathing”, sker när man skiftar från till exempel nära fokus till oändligt fokus. När man gör det med ett vanligt fotoobjektiv upplever man oftast att bildvinkeln ändras. Den förändringen är minimal, om den ens finns, på alla filmobjektiv.

Den tydligt utmärkta fokusgraderingen på båda sidor om objektiven är viktig när man arbetar bredvid kameran, vilket kameraassistenter gör. Det är av yttersta vikt att de kan se markeringarna på båda sidor av objektivet. På många filmobjektiv är markeringarna ifyllda med en självlysande färg som syns i mörkret, vilket gör det möjligt att smidigt kontrollera och använda även i mörka miljöer.

3. Hantering

När man ska köpa ett filmobjektiv är hanteringen en av de riktigt viktiga faktorerna. Objektivets diameter nämns ofta eftersom man vid större produktioner ofta har kameror med ”matte boxes”, vilka behöver sitta tätt på objektivet för att det inte ska läcka in ljus. Därför har alla filmobjektiv samma diameter, 114mm för att vara exakt. Det gör att man kan fösa bort matte boxen, byta objektiv, och fösa tillbaka den igen, och allt passar.

Samma gäller fokus-, bländar- och zoomhjul på objektiven. De sitter på samma plats på alla objektiv, vilket gör att man snabbt och enkelt kan byta objektiv på inspelningsplatsen. Placeringen illustreras väl på bilden nedan från Tokina Cinema och deras nya Tokina Vista-serie. För att byta objektiv, fösa bort Follow Focus-hjulet, ta av det nuvarande objektivet, sätt dit ett nytt, och fösa tillbaka fokushjulet.

Hjulen på filmobjektiv är industristandard. Industristandarden översätts till 0.8 MOD, vilket refererar till avståndet mellan kuggarna på hjulet. Hjulet kan användas med ett manuellt Follow Focus, vilket ofta kan kombineras med en Follow Focus-”piska”, som gör det möjligt för en kameraassistent att sköta fokus bredvid kameraoperatören. Man kan också montera en fokusmotor, som kan styras av en kontroll som monteras på kamerautrustningen eller fjärrstyras med lämplig trådlös utrustning. När man använder fokuspiskan förstår man varför fokus/bländare/zoom-graderingen är tydligt utsatt på båda sidor av objektivet – jag återkommer till detta.


Xeen Anamorphic 50mm T2.3 monterad med fjärrstyrda fokus- och bländarmotorer på en Sony Venice-kamera.

Vissa objektiv, som Zeen Meisters och Zeiss CP.3 har Lens Meta Data Recording, vilket gör att kamerorna automatiskt registrerar objektivets metadata. Det effektiviserar produktionen och efterproduktionen. På Xeen Meister (endast PL-fästen) är det Cookes /i Technology-protokoll, och på Zeiss CP.3 kallas det för ZEISS eXtended Data (XD).

4. Bländare, även känt som iris

När vi pratar om fotoobjektiv kontra filmobjektiv är den stora skillnaden T-värde kontra F-värde. På ett filmobjektiv kallas det T-värde (T = Transmission), vilket syftar på mängden ljus som faktiskt släpps igenom, och på ett fotoobjektiv kallas det F-värde, vilket endast syftar på storleken på öppningen i förhållande till objektivets brännvidd.

En annan skillnad mellan de två sorternas objektiv är att bländarringen saknas på de flesta moderna fotoobjektiv. Bländaren kontrolleras via en kameraratt, och på filmobjektiv har bländaren, eller irisen, sitt eget industristandard-tandade hjul på objektivet. Samma standard använd på fokushjulet och zoomhjulet om det är ett zoomobjektiv.

Förresten, när folk pratar om objektiv, så pratar fotografer om bländare och filmare om iris. De är båda samma sak, så bli inte förvirrad av det.

5. Storlek

Som jag nämnde under 3:an, Hantering, spelar storleken roll. Storleken på framsidan av filmobjektiv är oftast den samma på alla objektiv, oavsett brännvidd. På Xeen Meisters och Tokinas filmobjektiv, som nämns längre upp i artikeln, är frontdiametern alltid 114mm.

6. Konstruktion

När man köper ett filmobjektiv så köper man oftast en massa glas inpackat i ett rejält skal. De flesta filmobjektiv känns väldigt stabila och väldigt högkvalitativa. Och de allra flesta av dem är det.

En annan fördel med filmobjektiven är fästena. I många fall är det utbytbara fästen, inklusive det väldigt starka PL-fästet. Det innebär att man kan köpa ett objektiv för en slags kamera och fäste, och sedan byta fästet om man skaffar en annan kamera. Om man inte vill byta ut fästet kan man använda en adapter som gör att man kan använda nästan vilket fäste som helst.

7. Pris

Priserna sträcker sig från ett par tusen euro för en uppsättning Samyang Cine MKII 24, 35, 50 och 85mm T1.5, och över 20 000 euro för ett set med fem Zeiss CP.3-objektiv, till Xeen Meisters som kostar dig 8 500 euro styck, bara för att nämna några alternativ.

Allt i allt, att skaffa ett eller flera filmobjektiv handlar om kvalitet, hur mycket man har på kontot och hur mycket man är beredd att lägga på det.

Jag hoppas att min artikel har gett dig en större inblick in filmobjektivens värld. Dina prioriteringar kan mycket väl skilja sig från mina. Om du gillade artikeln, tveka inte att dela den, eller mejla mig om du tyckte om den eller har kommentarer.

Och snälla, oavsett om du har ett fotoobjektiv eller ett filmobjektiv, gå ut och använd det!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.

©2025 Focus Nordic AB