1. Hur ser dina behov ut?
Det viktigaste att tänka på är vilka behov du har. Är det att observera naturen när du är ute på en dagstur, fågelskådning, jakt eller navigering till sjöss? Kom ihåg att de bästa handkikarna är de du faktiskt har med dig. Med andra ord bör du inte köpa en handkikare som känns för stor och tung för ditt ändamål, då det risk för att den kommer att lämnas kvar hemma.
2. Vilken modell och storlek på handkikare passar bäst för dig?
Handkikare kan delas in i tre kategorier beroende på frontlinsens diameter; kompakt, medelstor och fullstor handkikare.
Kompakt handkikare
Objektivdiameter mellan 18 och 28 mm. Små, lätta handkikare som du alltid kan ha med dig i en ficka eller hängande från ett bälte. Kompakta handkikare är bäst om du planerar att använda dem under kortare perioder under dagtid.
Medelstora handkikare
Objektivdiameter mellan 30 och 50 mm, ofta den perfekta kompromissen mellan ljusstyrka, stabilitet och vikt. Dessa handkikare är lätta att använda och passar för de flesta användningsområden som jakt, fågelskådning och promenader i naturen.
Fullstora handkikare
Objektivdiameter större än 50 mm. Dessa handkikare ger en stabil, detaljerad och otroligt ljus bild – perfekt när du behöver titta på något under en längre tid. Vi har också modeller med hög förstoringsnivå som gör att du kan komma riktigt nära objektet. Stora handkikare är naturligtvis också tyngre och om du vill använda dem under längre perioder är det en bra idé att använda dem med stativ.
3. Vilken är rätt förstoringsnivå?
När du har bestämt vilken storlek på kikare du vill ha är det dags att överväga förstoring. En lägre förstoring gör att kikaren blir ljusare och får ett bredare synfält, vilket gör det lättare att hitta och följa föremålet. Dessutom är det lättare att hålla stadigt så att du kan se bilden tydligare. Om du sitter i en båt som gungar eller är ute på en rask promenad och troligen kommer att vara lite andfådd när du använder din handkikare är det en stor fördel att ha handkikare med lägre förstoringseffekt.
Med en högre förstoring kommer du närmare objektet, vilket naturligtvis är viktigt för till exempel fågelskådning. Men det smalare synfältet gör det svårare att hitta föremålet och hålla kikaren stadigt. En högre förstoring innebär vanligtvis sämre seende i svagt ljus.
-
6-7x förstoring är lätt att hålla, stabil och ger en ljus bild. Det fungerar bra för marint och allmänt bruk.
-
8-9x förstoring fungerar bra för allmänt bruk, jakt och fågelskådning.
-
10x förstoring rekommenderas för fågelskådning eller för att titta på långt håll som till exempel i bergen.
4. Vilken prismakonstruktion bör du använda?
Det finns två grundläggande prismakonstruktioner som används för handkikare:
Porroprisma
Porroprisma är klassiska modeller av handkikare som känns igen på deras W-formade utseende. Dessa modeller kännetecknas av ett stort synfält och en bra tredimensionell bild. De är billigare att tillverka och detta gör dem prisvärda. Men de är större och tyngre än takkantsprisma.
Takkantsprismor
Takkantsprismor är formade som ett H. De är mindre, lättare och enklare att greppa än handkikare med porroprismor. Deras linjära ljusöverföring ger optimal ljusstyrka. Denna speciella design är också anledningen till att takkantsprismor vanligtvis är dyrare än porroprismor. Tänk på att ju mer avancerad antireflexbeläggning du väljer, desto skarpare, ljusare och mer levande kommer bilden att bli.
5. Finns det någon garanti?
Att ha en garanti från tillverkaren gör det mycket lättare för dig att
byta ut handkikaren om den skadas. Focus Sport Optics handkikare har en 10 års garanti. Ett köp av en Focus Sport Optics handkikare är en garanti för att du får en kvalitetsprodukt med bästa möjliga värde för pengarna och omfattande garantier.
Ta hand om din handkikare och använd rätt utrustning för att rengöra den: t.ex. en blåspensel, rengöringsduk eller speciell rengöringsspray som kan vara nödvändig för att lösa fett eller smuts. Lämpliga produkter finns i välsorterade fotobutiker och hos optiker.
Garantin gäller inte när handkikaren har hanterats slarvigt, till exempel utsatts för stötar.