Lyckas med hundfotografering – Guide i 5 steg

2022-04-28
Foto: Jasmin Hummer

Det är både roligt och givande att fotografera sin fyrbenta vän. Men det är inte lätt att ta bra bilder på hundar. Fotografen Jasmin Hummer berättar hur man lyckas med hundfotografering i 5 steg.

Den österrikiska fotografen Jasmin Hummer älskar djur och speciellt hundar. Efter att bara ha fotograferat sin Australian Shepherd, Nala och Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Vani under en lång tid, förvandlade hon för några år sedan sin hobby till ett andra jobb. Idag har hon fler än 49 000 Instagram-fans och coachar andra i fotografering av djur. Följ Jasmin på @jasminhummer_tierfotografie @jasminhummer och jasmin-hummer.at.

Steg 1: Brännvidd och perspektiv

Jag arbetar med alla brännvidder. Tamron SP 70-200 mm G2 är mitt standardobjektiv. Det är perfekt för action- och porträttbilder. Vid 200 mm och F/2.8 får det motivet att sticka ut på ett underbart sätt. SP 35 mm F/1.8 tillåter andra, spännande perspektiv, till exempel från ovan (bild till vänster). Den vida vinkeln är idealisk för att integrera landskapet i bakgrunden med huvudmotivet. Den korta brännvidden gör så att jag alltid kan vara "nära" hunden. När jag märker att hunden är avslappnad byter jag till en kortare brännvidd.



Steg 2: Ge dynamik och rörelse till bilden

Aktiva hundar är alltid iögonfallande eftersom detta är det bästa sättet att förmedla djurets natur – tyvärr är det ganska svårt för nybörjare att fånga snabba rörelser exakt. Det finns emellertid en rörelsesnivå som ligger mellan actionbilder i full galopp och porträttbilder. Det är ofta de små rörelserna som fångar en åskådare, en försiktigt upphöjd tass under en långsam promenad, en fokuserad blick, en hund som fångar en godis eller som bjuder in dig att leka. Dessa är alla ögonblick som kommer att ske naturligt och som är lättare att fotografera, men ända förmedlar känslor.



Steg 3: Lägg in spänning

Om hunden förstår kommandon som att sitta, ligga och stanna, kan du fotografera den från praktiskt taget vilken position som helst. Det är dock viktigt att den inte tappar intresset och börjar stirra ut mot ingenting. Därför bör du: föra in spänning och lek, och sedan agera väldigt snabbt!

Jag tar vanligtvis en testbild utan hund och placerar sedan min fyrbenta vän. Med hjälp av av energi och lek får jag sedan hunden att agera. Om jag till exempel vill att hunden ska titta i en viss riktning kan jag kasta en sten för att fånga det korta ögonblicket när hans blick följer stenen. Jag placerar hunden med energi och lek. Det håller fotograferingen spännande för honom och håller honom upptagen.

 

Steg 4: Variera det med tillbehör

Eftersom tillbehör ofta kan se malplacerade ut på fotografier av djur använder jag dem sparsamt. Till exempel är filtar på vintern något som fungerar och som inte ser löjligt ut. Om hunden gärna gosar in sig kan du få riktigt bra bilder på det här sättet – våra fyrbenta vänner ser så söta ut under en filt.


Steg 5: Hund och landskap

Var skulle våra hundar vara utan skog, floder och sjöar? För mig finns det inget vackrare än att se den vilda sidan hos dessa underbara varelser. Gillar din hund att hålla upp nosen mot vinden? Eller lutar hon nyfiket på huvudet när hon hör något rassla till i skogen? Allt detta är stunder jag drömmer om som fotograf, dessa bilder kan ju berätta så många historier. Fotografi för mig är en kombination av känslor och teknik – det ena fungerar inte utan det andra. Se till att fånga din hund mot ett vackert landskap i bakgrunden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste produktnyheterna, inspiration och erbjudanden.

©2024 Focus Nordic AB